6 yaşındaki çocuk istismarı davası: Makeme yayın yasağı getirdi
İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı HKG hakkında 6 yaşında zorla evlendirme ve cinsel istismar iddiasıyla açılan davanın İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine başlandı.
Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir Wishli sanık olarak duruşmaya getirilirken, anne Fatma Gümüşel sağlık sorunlarını gerekçe göstererek duruşmaya katılmadı.
İddianamede Kadir İstekli hakkında “ard arda çocuğa yönelik cinsel istismar” ve “cinsel saldırı” suçlarından 30 yıldan, baba Yusuf Ziya için ise 18 yıldan az olmamak üzere hapis cezası isteniyor. Gümüşel ve annesi Fatma Gümüşel.
Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmayı çok sayıda gazeteci, avukat, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi izliyor. Polis, adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. İsmailağa cemaatinden çok sayıda kişi duruşmayı izlemek için adliyeye geldi. Duruşma, 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin küçük olması nedeniyle adliyedeki iki katlı konferans salonuna alındı. Sanıklar için de yer ayrılmıştır.
Mahkeme heyeti saat 11.03’te salona girdi. Gözaltına alınan sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel, saat 11.06’da adliyeye sevk edildi. Jüri iki kadın ve bir erkekten oluşuyor. Mahkeme heyetine Demet Akdağ başkanlık ediyor.
‘ANKARA’DA HUKUK NEREDE?’
Müdahale talebini isteyerek duruşmayı başlatan mahkeme başkanına avukat Ömer Sağlamlı, önce duruşmaya başlanması ve mütalaa verilmesi gerektiğini belirterek itiraz etti. Mahkeme başkanı avukatlardan talep alır. Taleplerini dile getiren avukatlar, mütalaa okunarak duruşmaya başlanması gerektiğini yineledi. Bazı avukatlar, usule uygun yapıldığında mahkemenin müdahale talebinde bulunacağını söyledi. Talepler SEGBİS’in açılması ve iddianamenin okunması şeklinde belirtiliyor.
Avukat Ömer Kavilli, hakikat için mahkeme başkanına seslenerek, “Önce araya giren talepleri alarak salonu boşaltacak mısınız? Hukuk nerede, Ankara’da mı? Kanunsuzluktur. “Savcıyı uyarıyorum” dedi. Mahkeme başkanı Akdağ, Kavilli’ye, “Neden kızıyorsun? Hukuk hiçbir yerde yok. Sözlerinize dikkat edin.” Ancak tüm itirazlara rağmen hakimden müdahale talepleri almaya devam etti ve mütalaanın okunmasını talep etmedi.
Avukatlara göre mahkeme heyeti önce talepleri alacak, ardından salonu boşaltacak ve duruşmanın zımnen yapılmasına karar verecek. Bu yüzden görüşü okumakta ısrar ediyorlar. 50’ye yakın baro temsilcisi de aynı talepleri tekrarlıyor. Avukat Ömer Kavilli, orta karar için mahkeme başkanına bir kez daha seslendi: “Karar verin. Yöntem önce gelir. Kanunları çiğniyorsun.” Avukatlar, hayatın durumunu ve mahkeme heyetini alkışlarla protesto etti.
Yapılan itirazlar sonucunda mahkeme heyeti SEGBİS kaydını açtı. Mahkeme başkanı, savcının okuması gereken iddianameyi okudu.
YAYIN YASAĞI UYGULANDI
Mütalaasını açıklayan savcılık, duruşmaya zımni karar getirilerek kapatılmasını istedi. Mahkeme, sanığın kabahatten zarar görme ihtimali nedeniyle duruşmanın kapalı tutulmasına ve yayın yasağı getirilmesine karar verdi. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın müdahil olma talebi dışındaki tüm talepler reddedildi.
Duruşmaya yarıda 16.30’a verildi.