Haber

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan’dan hükümete eleştiri: ‘Aracı hükümet vatandaşa hizmet vermiyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan, “Sloganları neydi? ‘Yapılacaksa AK Parti yapar’ dediler. Yürütülen projelere baktığımızda hepsinde özel şirketlerin olduğunu ve döviz kuruna bağlı olarak Hazine’den garanti verildiğini görüyoruz. Dolar arttıkça faiz ve maliyetler 4-5 kat artıyor.” İktidar olarak halkın üstlendiği projeler ya yarım kalıyor ya da tamamen terk ediliyor. Ancak Hazine garantisi varsa proje tamamlanır. En büyük kayıp ise bu garantili projelerden kaynaklanıyor. Hastanelerde hasta garantisi, köprü ve otoyollarda araç geçiş garantisi, hızlı trenlerde yolcu garantisi. “‘Devletin cebinden tek kuruş çıkmayacak’ dediler ve yapılan 2 köprü için şu ana kadar 8 köprü ödendi. Hükümetin burada ne işi var? Para almaktan başka ne yapıyor? Yandaşlara verilen ihaleden heyet mi çıkıyor? Düzenci iktidar vatandaşa hizmet vermiyor, tam tersine yük oluyor” dedi.

CHP Yurt Dışı Kuruluşlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan, Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredilen şirketlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Tarhan’ın açıklaması şöyle:

“‘VARLIK’ DİLEN FON ATIK OLDU”

“Kar amacı güden Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT’ler), Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) dahil olduktan sonra zarar ediyor. BOTAŞ, 2017 yılında 3,3 milyar lira kâr elde ederek en çok kar elde eden kuruluşlardan biri oldu. Devredildikten sonra BOTAŞ Fona toplam 26 milyar lira zarar verdi.Geçen yıl merkezi bütçeden BOTAŞ’a 126.2 milyar lira aktarıldı.Şimdi farklı isimde bir şirket kurarak özelleştirmeyi planlıyorlar. Varlık Fonu, KİT’lerin mali yapısı bozuluyor. ÇAYKUR, TÜRKŞEKER, PTT, Et ve Süt Kurumu (ESK) yıllardır zirvede. Bu dört şirketin Varlık Fonu’na devredilmesinden sonraki toplam zararı 8 milyar lira Adı ‘varlık’ olan fonun nihai sonucu zarardır.Çünkü Fona devredilen işletmeler TBMM’nin kontrolünden çıkarılır.Yetersizlik ve kontrol eksikliği nedeniyle kamu zararı ortaya çıkar.

“HAZİNE GARANTİSİ OLMAYAN KAMU PROJELERİNDE ÇALIŞMALAR BİTMEMİŞTİR”

Kamu projelerinde hazine garantisi olmayan işler yarım kalıyor. Hükümetin bu konudaki beceriksizliği ortadadır. Bursa’da Demiryolu projesi için Bursa, Balıkesir ve Bilecik’te acil kamulaştırma kararıyla binlerce parsel arazi kamulaştırıldı. Yüklenici firma 4 kez değişti. Gelen herkes kazanacağı parayı aldıktan sonra işten ayrıldı. 10 milyar liralık projenin temelini 2012’de attılar, 2016’da tamamlanması gerekiyordu. Aynı şekilde Çukurova’ya yapılması planlanan Havalimanı da 2013’ten bu yana tamamlanamadı. 8 milyon metrekare tarım arazisini kamulaştırdılar; 9 ihale ve 3 temel atma töreni gerçekleştirildi. Son kullanma tarihi 7 kez değişti. Neden bitmedi? Çünkü hazinenin garantisi yok. Üstelik hükümetin işleri halletme yeteneği de zayıf.

“KOMİSER DEVLET VATANDAŞA HİZMET SUNMUYOR, AKSİ BİR YÜK OLDU”

Sloganları neydi? ‘Yapılacaksa AK Parti yapar’ dediler. Yürütülen projelere baktığımızda hepsinde özel şirketleri ve döviz kuru üzerinden hazineden garanti verildiğini görüyoruz. Dolar arttıkça faiz ve maliyetler de 4-5 kat artıyor. Hükümet olarak halkın üstlendiği projeler ya yarım kalıyor ya da tamamen terk ediliyor. Ancak hazineden garanti alınması durumunda proje tamamlanır. En büyük kayıp bu garantili projelerden geliyor. Hastanede hasta garantisi, köprü ve otoyollarda araç geçiş garantisi, Hızlı Tren’de yolcu garantisi var. Maliyeti 1,5 milyar dolar olan Osmangazi Köprüsü için şu ana kadar 5,5 milyar dolar garanti ödemesi yapıldı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü 3 milyar dolara mal oldu. 4 köprü parası eridi. ‘Devletin cebinden tek kuruş çıkmayacak’ dediler ve şu ana kadar yapılan 2 köprü için 8 köprü ücreti ödendi. Üstelik gelecek nesillerimizi de borçlandırıyorlar. Hükümetin burada ne işi var? Taraftarlara verilen ihaleyi almaktan başka yönetim kurulu ne yapıyor? “Komite hükümeti vatandaşa hizmet vermiyor, tam tersine yük oluyor.”

boztepeajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu