Dünya genelinde pandemi, savaş ve iklim krizleri nedeniyle artan gıda fiyatlarında son bir yıldır ürün bazlı artışlar dışında genel bir düşüş eğilimi görülüyor. Ancak Türkiye’de işler tam olarak istenildiği gibi gitmiyor. Dünyada enflasyon yükselirken Türkiye’de de yükseliyor. Dünyada enflasyon düşerken Türkiye’de yeniden yükseliyor. Özellikle bir tarım ülkesi olan Türkiye’de gıda enflasyonundaki yükseliş, akıllara ve hatta bütçelere verdiği zararla öne çıkıyor. Ancak piyasalardan ve piyasalardan gelen haberler fiyatlarda artışa dair pek iyi sinyaller vermiyor.
Gıda enflasyonundaki artış, TÜİK verilerine göre geçen yıl yüzde 75,72, son 5 yılda ise yüzde 450,76 olarak dikkat çekiyor.
2003 yılı baz alınarak hazırlanan TÜİK TÜFE, ana harcama kalemlerinde Temmuz ve Ağustos aylarında son 20 yılın en yüksek aylık enflasyonu olarak tarihe geçti.
Meyvenin daha pahalı olduğunu, meyvenin artık 20 TL’nin ucuz olduğunu söyleyen Tavşan, şunları söyledi:
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara da Meclis’e araştırma önergesi sunarak, turunçgillerin önemli üretim merkezlerinden Hatay’da yaşanan deprem felaketi sonrası mevsimlik işçi bulmada yaşanan sorunların ele alınmasını istedi.
Kırmızı et fiyatları yıllarca düşmeyebilir!
Kırmızı et üretiminin 2023 yılı sonunda 1 yılda yüzde 16 oranında azaldığı dikkat çekerken, 2026 yılında dahi 2022 seviyesine ulaşması beklenmiyor.
Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et piyasalarında “manipülatif” fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla pazar ihtiyaçları oranında istikrarlı bir şekilde ithalat yaptığını açıkladı.